Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email
Coöperatieve spellen en speelgoed
Coöperatieve spellen spelen maakt je kind(eren) en jou blij!
Speel eens samen met elkaar! Zo stimuleer je delen, zelfwaardering en verbinding! Geef het zelfvertrouwen van je kind een boost en speel niet tegen elkaar maar met elkaar samen naar een doel in het spel! Want wat is er nu leuker dan samen een berg beklimmen, Max de Kat slim af te zijn, zandkastelen te bouwen bij de golven, of een stel dieven op te sporen en dan samen te verliezen of te winnen.
Als je samen speelt, leer je met elkaar delen, elkaar helpen en elkaar vertellen wat je wilt of hoe jij iets ziet. Zo leer je je inzicht verwoorden en elkaar beter kennen, want als je weet waar de ander goed in is, dan kun je samen heel veel meer!
Verantwoord speelgoed is een passend woord bij coöperatieve spelvormen. Door Coöperatieve spellen te spelen leer je ook dat je samen soms sterker bent dan alleen en dat winnen en verliezen allebei goed is! Kun je niet tegen je verlies? Dan helpen deze spellen dat gevoel te veranderen. Dit is verantwoord speelgoed dat een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van kinderen.
Niet tegen elkaar spelen maar mét elkaar samenwerken
In de samenwerkingsspellen, die OpzijnPlek heeft uitgezocht, speel je mét elkaar samen in plaats van tegen elkaar. Als spelers werken je samen om een gemeenschappelijk speldoel te halen. Je wint het spel met z'n allen of je verliest met zijn allen van het spellen Competitieve spellen speel je juist tegen elkaar en win, of verlies, je van elkaar en dat is anders en voelt ook anders.
Van elkaar leren door te spelen
Kinderen leren tijdens het spelen van coöperatieve spellen heel veel van elkaar. Zo oefenen ze vaardigheden als communiceren, delen, samenwerken, overleggen, naar elkaar luisteren, samen beslissingen nemen, en ontwikkelen ze vooral ook creatief, fantasierijk en strategisch denken. Wij merken dat door coöperatieve spellen te spelen er een positieve invloed wordt uitgeoefend op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Ervaart een kind stress of spanningen. Deze spellen spelen werkt positief en bouwt spanning niet onnodig op.
Je leert tegen je verlies kunnen
Samenwerkingsspellen bevorderen ‘tegen je verlies kunnen’. De uitdaging van het spel zit hem namelijk in het speldoel en dat bereik je samen. Als je goed samenwerkt win je, en als het niet lukt probeer je het samen gewoon opnieuw.
Moeite met verliezen?
Veel (jong) volwassenen en kinderen hebben moeite met het verliezen van een spel. Zij spelen fel in competitieve spellen en ervaren dan korte euforie als ze winnen, de domper is voor de verliezer. Hoe leuk is het om samen zo in een spel verdiept te zijn dat je samen de uitdaging aangaat en met elkaar probeert het spel te slim af te zijn? Het leert je juist actief mee te doen, je beleeft plezier. Verliezen kan nog steeds, maar dan wel samen! Dit geeft uitdaging en ook rust. Je ervaart zoveel meer plezier en rust bij het spelen van een coöperatief spel.
Het echte leven is ook een spel
In een samenwerkingsspel leren kinderen, net als in het echte leven, ook dat iets soms niet lukt! In het dagelijkse leven ontwikkel je jezelf ook verder bij tegenslagen. Ze helpen je juist het leven en de gebeurtenissen die daarin plaatsvinden van meerdere kanten te ervaren waardoor je kunt groeien in je ontwikkeling. Dit versterkt ook de band met elkaar en je omgeving.
Voor wie zijn coöperatieve spellen bedoeld?
Samenwerkingsspellen zijn voor iedereen (ook bij verschillende leeftijden) geschikt, juist voor ouder en kind, want je speelt samen. Je hoeft je dus als ‘verder ontwikkelde’ niet bezig te houden met wie meer kennis heeft en of een spel wel eerlijk verloopt. Je speelt immers toch samen en je deelt dus kennis en ervaring!
De spellen worden gebruikt door iedereen die leeft en werkt met kinderen zoals: scholen en kinderopvang, tijdens kampweken, door campings en vakantieparken, en vooral gezinnen en opa's en oma's gebruiken de samenwerkingsspellen. Elk kind, waar het ook staat in zijn ontwikkeling, kan coöperatieve spellen want in een samenwerkingsspel speelt leeftijd, niveau, of beperking geen rol.
Sociocratisch handelen
Coöperatief, coöperatie, het betekent simpelweg samenwerken. Iedereen moet het in zo’n proces met elkaar eens zijn. Dat is geen democratisch proces maar een sociocratisch proces. Coöperatieve spellen passen dan ook in een sociocratische omgeving. Van opvoeding tot onderwijs of werk. Daarom kun je in een samenwerkingsspel heel gemakkelijk de regels aanpassen en het spel moeilijker of juist makkelijk maken. De enige regel is dat iedereen het eens is met de aangepaste regel! Zo’n sociocratisch proces is een bijzondere uitdaging