Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Duurzaam opgroeien - de waarde van jezelf!

17 Jan 2013
door Sacha Grootenboer

De afgelopen maanden heb ik soms een beetje geworsteld met mijn energie. Ik vroeg me af hoe dat nu toch zo komt. Ik zie de wereld positief, ik heb prachtige kinderen en het gaat ze goed. Ik geniet van heel veel dingen, heb plezier in mijn werk…en toch…!?

Nu hebben we allemaal wel eens zo’n tijd en is dat ook weer heel positief. Het houd je scherp en bewust in het leven, tenzij je de weg inslaat van erin mee gaan! Toen ik daaraan zat te denken realiseerde ik mij dat het 1 van de dingen was die mij bezig hield en dat was wat ik nu precies had gedaan.

Hoe mooi ik alles graag zie, ik voel me soms triest worden als ik de wereld om mij heen aanschouw. Toen ik voor een stoplicht stond en zag dat weinig mensen blij keken en vervolgens in de berm de hoeveelheid afval zag die daar was achtergebleven, wist ik waarin ik me had laten meevoeren met betrekking tot het verliezen van mijn energie.

Niet handig natuurlijk, want dat betekent dat ik mijn welzijn laat afhangen van hoe de wereld om mij heen draait. Ik probeer mijn dochter van 8 jaar mee te geven dat het belangrijk is na te denken over anderen en het welzijn van onze aarde. Maar eerst leer ik haar vooral aandacht op te brengen voor zichzelf. Zichzelf waarde toe te kennen en goed voor zichzelf te zorgen. “als je dat doet lieverd, dan help je de wereld als vanzelfsprekend verder”, vertelde ik haar, tussendoor mopperend over de troep die ik op straat zag. Ik bedacht me dat ik ook dat gevoel van onmacht over die rommel bij mezelf moest zoeken. “Verander de wereld en begin bij jezelf”. Welke troep (in mezelf) kon ik nog niet opruimen?

Er volgde een gesprek hierover tussen ons:
“Mam, hoe kan het dan dat toch zoveel mensen dingen zoooomaaaaar op straat gooien“?

Ik: “Tja, zou jij het doen”?

Zij: “Nee”, zegt ze “Ik weet dat we de wereld dan heel vies maken en stel je voor dat we dat allemaal doen mam…”?

Ik zeg: “Nou, wat dan”.

Zij: “Jemig mam, jij weet toch ook wel dat we dan de dieren vergiftigen en de bomen en de lucht en de aarde, en straks kunnen we nergens meer lekker buiten spelen en ligt er overal hondenpoep en andere viezigheid”

Ik: “Je hebt helemaal gelijk meisje, maar hoe laten we dat nou aan andere mensen in de wereld zien?”

Zij: “Nou heel supermakkelijk…we doen gewoon zelf ons best en dan gaan zij het vanzelf ook doen…”

We geven elkaar een high five! Stilletjes denk ik…”het is precies zoals ik het haar vertel, het is zoals ik het zelf graag zie EN VOORAL zoals het werkt en toch lijkt het fenomeen viezigheid op straat zich te vergroten.
“O, ja mam”, zegt mijn dochter ineens toch nog …. ! “Ik zal alle kinderen maar eens zeggen dat als ze allemaal meehelpen we de wereld weer netjes kunnen maken, net zoals bij ons thuis”. En dan vragen we gewoon aan de gemeente of ze meer prullenbakken willen neerzetten” ;-)

Ik krijg een knipoog van haar en ze zegt: “Dat probleem is ook weer opgelost!”.
Dit buitenkind heeft tijdens al haar activiteiten de wereld beleefd en kan de gevolgen voor het milieu zien en vertalen naar actie. Bio en Eco, is eigenlijk waarde toekennen aan jezelf omdat je de behoefte hebt te leven in een wereld waarin alles harmonieus met elkaar samenwerkt. De kinderen van nu zijn de spiegel die wij nu in de ogen mogen kijken. Een spiegel die ons vertelt hoe wij nu met de wereld omgaan en hoe we dat HEEL ZEKER, anders aan kunnen pakken.

Bewuste kinderen merken zelf dingen op, zullen zelf komen met oplossingen en zeker de wereld een stap vooruit willen helpen. Aan ons de taak om het ze te laten zien en ze vooral het besef mee te geven dat zij verantwoordelijk zijn voor hun leven en daarmee voor de wereld om hun heen. In onze opvoeding kunnen we kinderen geen groter cadeau geven.

Kun jij omwille van je kinderen je overtuigingen staken en kinderen zelf laten ontdekken hoe hun wereld er uit mag zien? Zolang we daarover (bewust of onbewust) onze overtuigingen dat wij de kinderen dingen moeten leren in stand houden, zal de verandering naar een harmonieuze wereld nog wat langer op zich laten wachten.
Waar wachten we dus nog op?

Sacha Grootenboer ®

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter