De tuin biedt vaak eindeloos veel mogelijkheden voor kinderen om te ontdekken. We zijn soms alleen een beetje vergeten hoe. Nu de kinderen veel in en om het huis zijn, en of je het nu mooi vindt of niet, is het belangrijk om ze een stukje tuin te geven waar ze gewoon zelf mogen rommelen. Onderzoeken is belangrijk en zo’n stukje tuin afgeven biedt de kinderen eindeloos speelplezier! Je hoeft het ook niet steeds in de gaten te houden of erbij te blijven want zelf experimenteren is zo ontzettend leerzaam.
Groeitip
Uit ervaring weet ik dat deze tip kinderen de hele dag bezighoudt. Laat je kind een boom, struik of plant uitkiezen. Dat wordt voor de komende maand (of langer) zijn of haar boom, struik of plant.
Maak er samen een foto van en ga daarna onderzoeken hoe hij er nu uitziet. Heeft jouw plant al knoppen? Blaadjes? Is hij kaal of juist groen? Hoog of laag? Zitten er bloemen aan? Leven er diertjes onder of bij?
Kies enkele momenten op de dag uit dat je de plant gaat bekijken en noteer de verschillen bijvoorbeeld in een logboek of via foto’s. Bijvoorbeeld in de ochtend staat hij in de zon, in de middag niet meer? Wat is er anders? Blijf je plant onderzoeken want het is voorjaar en dan gebeurt er heel veel met jouw boom, struik of plant!
Speeltips die je weinig kosten
Maak een hinkelbaan, zoek een steentje of stukje hout en hinkelen maar. Ook knikkeren is buitenspel wat heel goed kan in de tuin. En heb je al eens gelopen op blikken? Spaar twee voedselblikken, maak ze schoon en boor twee gaatjes tegenover elkaar in de onderkant. Je kunt ook een priem gebruiken. Leg in een touw van circa 1m.20 een knoopje en rijg vanaf de onderkant door het blik. Ga terug door het ander gaatje en leg weer een knoop. Het bliklopen kan beginnen! Ook touwtje springen en zingen van daarbij behorende liedjes is leuk en leerzaam!
In je tuin vind je ook heel veel natuur. Haal gewoon eens één tegel uit je tuin, ergens in een hoek waar de kinderen lekker kunnen rommelen. Biedt oude vorken, lepels, bakjes, pannen en glazen potjes aan of leg schepjes, harkjes en insectenpotjes neer en laat ze eens flink onderzoeken wat er allemaal leeft onder een tegel! En van tuinafval of juist van al wat groei, maak je een heerlijke heksensoep.
Oerverven
Heb je al eens onze natuurlijke waterverf aangeschaft? Dan hebben we nog een leuke tip. Splits een ei. Voor de verf hebben we alleen de dooier nodig. Van het eiwit, dat je overhoudt, kan je schuimpjes bakken.
Roer wat kleurpigment door de eidooier, tot het de goede dikte heeft. (Gebruik ca. een halve theelepel op twee eierdooiers). Je kunt altijd bijvoegen! Nu kun je er direct mee schilderen. Verdun de verf met een beetje water. Je kunt ook proberen om met kerrie-, kaneel-, paprika- of koffiepoeder verf te maken. Of stoepkrijt fijnstampen tot pigmentpoeder. Vergeet niet om alles goed schoon te maken, anders gaat het ei rotten en dat stinkt verschrikkelijk. Je kunt de verf ook niet bewaren. Met de verf kun je schilderen op papier, maar je kunt er ook hout mee beschilderen. Met deze verf kun je ook stoepverven of muurverven! Let op, als het regent gaat het langzaam weer weg! Het kan dan glad zijn! Eierdooier! Wil je je tekening op hout of steen bewaren? Fixeer hem dan met een doorzichtige lak of smeer in met bijenwas.
Wil je er een echt feest van maken, laat de kinderen dan zelf de eieren splitsen. Kost je wel meer eieren, maar de beleving is fantastisch!
Zagen en timmeren
Hoe leuk is het om je eigen bijenkastje of vogelhuisje te maken, of misschien wil je wel een bootje laten varen in een teil met water of het slootje langs je huis. Met stevig kindergereedschap kun je eindeloos met kinderen klussen en knutselen met hout.
Het voorjaar onderzoeken
Je kunt het leven onder de tegels onderzoeken maar natuurlijk ook starten met een moestuin, de knoppen aan de takken bekijken, de vogels observeren en als je op je rug in de tuin gaat liggen, de lucht en de wolken bestuderen. Zoek dieren, boomknoppen, voorjaarsbloeiers, wolkenformaties, vogels, insecten en zelfs poep en pootafdrukken die je vindt, eens op echte zoekkaarten of herkenningskaarten. Heel leerzaam maar vooral leuk!
Je ziet, er is genoeg te bedenken en te doen in en rondom het huis. Er is zelfs natuur in de stad. En heb je veel ruimte of speelgelegenheid om je huis, dan is er nog veel meer te bedenken. Want de natuur heeft veel te bieden. Je kunt bouwen, tenten maken, klimmen en spellen spelen die soms weinig kosten. Wij delen vanaf nu elke dag een idee op Facebook maar plaatsen dat spelidee ook voor je op de aparte pagina op onze website “thuis met kinderen”
Maak van de nood een deugd
Elk nadeel heeft een voordeel. Gebruik de kans om je kind(eren) te observeren en extra tijd met ze door te brengen, terwijl het leven om je heen bijna stilligt. Thuis is zoveel te beleven. Zoveel te doen, zoveel te bepraten. Ga op onderzoek in je kasten en kijk wat je kunt combineren. Je hoeft niet eindeloos veel leermateriaal aan te schaffen. Wij hebben vaak de rijkdom in huis en nu wordt van ons allemaal de kunst gevraagd om op onszelf te navigeren, onze eigen koers te varen en creatief te zijn met dat wat er allemaal al is. Dit is de kern van duurzaam opgroeien, zoals wij al 12 jaar naar buiten brengen. Kijk wat er is, speel met wat er is, leef met wat er nu is.
Voor ons is het nu ook anders dan anders. We krijgen ook vragen. Wat kan ik doen met mijn kind? Welk speelgoed is geschikt en waar doe ik lang mee? Nu kon je ons altijd al bellen maar je kunt mij (Sacha) altijd bereiken via 06-28510050. Ik help je graag op weg, met nieuwe ideeën en inspiratie over (thuis) spelen, leren, opgroeien en ontwikkelen.
Wij wensen je veel liefde, sterkte, wijsheid en duurzame groei!
Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!
Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email