Juist in een tijd waarin we worden gedwongen om meer in de omgeving van huis en tuin door te brengen, is het ook zo belangrijk om uitjes te plannen die jou en je kinderen wat vrijheidsgevoel geven. De natuur is daarvoor precies de juiste plek. Al jaren vind je bij ons tips en speelmogelijkheden in en met natuur. Of je nu creatief of actief de natuur wilt beleven. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin je met minder mensen bij elkaar kunt zijn?
Ons motto is al jaren ‘Spelen met wat er al is’. Je hoeft vaak niet zo ingewikkeld te doen, want gewoon de zoektocht naar vruchten uit de natuur, kriebelbeestjes, gevallen bladeren, takken, paddenstoelen, het bekijken van luchten of spelen met water, wind, zand, aarde en zon, brengt urenlang speelplezier. Dat kan alleen of samen met een vriendje of gewoon met je gezin. Dat kan in zomer, winter, tijdens feestdagen, of gewoon op een regenachtige zondag.
Zoek daar wat passende materialen bij, zoals iets om een stevige hut te bouwen, om vogels op afstand te bekijken of om een tak te bewerken. Basismateriaal zoals een verrekijker, een zakmes en wat constructiemateriaal is genoeg om avontuurlijk te leren en te spelen.
Kinderen die een overdaad aan speelgoed hebben, weten soms niet meer waar ze mee moeten spelen, terwijl kinderen die dat niet hebben, juist op zoek gaan naar mogelijkheden om te spelen. Het klinkt wellicht wat vreemd in de oren, maar als je kinderen en hun speelgedrag goed waarneemt, zie je dat het klopt.
Dat geldt ook voor vriendjes en vriendinnetjes. Goed gezelschap hangt niet af van groepsgrootte. Wel van de mensen die zich in de groep begeven. Voor kinderpartijtjes werden in de loop der jaren steeds meer kinderen uitgenodigd en dat is natuurlijk leuk, maar als je echt kijkt bij wie jij of je kind de meeste aantrekkingskracht en aansluiting voelde, dan waren dat er soms maar één of enkelen uit de groep.
Bovendien is natuur de plek waar je gedachten de vrije loop kunt laten en maakt het in de natuur zijn, dat je juist ideeën krijgt, leren vorm geeft en ook sociaal tot inzichten komt. Kinderen leren ook dat ze kunnen leven met de elementen en dat je ook in je eentje vermakelijk kunt spelen. Eigenlijk heb je niet zoveel nodig. Een huis beschermt je tegen storm, regen en kou, de rest is eigenlijk bijzaak. Zo werkt dat ook met gezelschap.
Dus waarom niet elke dag de natuur ingaan en steeds met een ander persoon? De kennismaking en de omgang wordt vaak intensiever. Vriendschappen voor het leven sluit je juist in moeilijke tijden. Je weet wat je aan elkaar hebt en bij wie je die verbondenheid echt voelt. Ook kinderen merken en voelen dat.
Dus neem steeds een keer een ander vriendje mee, of ga met een andere ouder en haar of zijn kind op pad, en ontdek het waardevolle van relaties tussen jou, de ander en je kind(eren).
#spelenmetwateralis
Sacha Grootenboer
2 november 2020