Al vanaf dat ze heel klein is staat onze dochter graag in de keuken om tosti’s, brownies en taarten te bakken. Sinds kort maakt ze ook gerechten als spaghetti en chili en laatst werden we blij verrast met een biologische pizza, en een biologische appeltaart.
Al van jongs af aan hebben we gezorgd voor keukengereedschap dat motiveert om aan de slag te gaan.
Wij hebben al jaren een appelschilmachine, die wij en onze kinderen bijna dagelijks gebruiken. Ik vind het echt een super uitvinding en inmiddels zijn er heel veel ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers die mijn mening delen. Kinderen gaan gewoon echt meer appels eten, maar vooral vinden ze het leuk om zelf te mogen schillen en het appeltje is echt 10 x lekkerder als je hem schilt met de appelschilmachine. De plakjes zijn dun en daarna kun je het gewassen schilletje heerlijk oppeuzelen. De dunne sliert smaakt heerlijk en kinderen vinden het losse schilletje net een snoepje terwijl vast aan de appel kinderen de schil vaak niet lekker vinden.
Sinds we echt alles biologisch kopen hebben we een heerlijke appeltaartmix ontdekt van Johannesmolen. En omdat wij veel rozijnen in de appeltaart niet lekker vinden hebben we deze grotendeels vervangen door walnoten. In appeltaart zit helaas suiker maar we gebruiken rietsuiker om het deeg te maken en mengen de appelpartjes met ahornsiroop, kaneel en wat biologische vanillesuiker. Heerlijk smullen!
En zo komt het dat wij regelmatig worden verrast met appeltaarten. In een mum van tijd draait ze de appels door de appelmachine en tussendoor staat ze heerlijk te snoepen van de pas geschilde appeltjes.
Helemaal sinds de komst van de chips machine is ze niet meer uit de keuken te verbannen. Ze is helemaal gek van verse chips en niet te vergeten de rest van de familie ook. Dus staat ze nu regelmatig samen met haar vader bergen biologische aardappels aan de chips machine te prikken, even draaien en de aardappels zijn geschild en in dunne partjes gesneden.
Buiten staat de frituurpan dan al warm te worden met bij voorkeur kokosolie. Samen bakken ze delen van de aardappelschijfjes. Het is belangrijk dat je ze even goed door bakt en ze er niet te snel uithaalt want dan blijven ze zacht. Ook dan kun je ze prima eten hoor, maar knapperig is nog lekkerder.
En zo gebeurde het dat ze de kinderen in de buurt trakteerde op onze zelfgebakken chips. Glunderend kwam ze terug met de vraag of ze nog meer mocht bakken omdat iedereen ze zo lekker vond. Inmiddels gaat er steevast een grote zak chips mee naar evenementen als huttenbouw, sportmiddagen, scouting uitjes en schoolreisjes. Als we niet oppassen kunnen we een winkel beginnen in chips maken.
En lekker zijn ze echt! Puur natuur als je ze van biologische aardappelen maakt en in kokosolie bakt! Een erg goede tip overigens, want kokosolie is in vele opzichten een hele gezonde keuze.
Ook aubergines en courgettes en andere groenten kun je snijden met de chipsmaker. Maak van een ei met een klein beetje water en een beetje bloem, peper en zout een papje. Schep de schijfjes aubergine en courgette door het mengsel en bak in de frituurpan. Zo krijg je heerlijke groentechips op zijn Spaans. Zonder dit papje kun je ze natuurlijk ook gewoon frituren en dan heb je verse groentechips.
Kinderen zelf laten helpen in de keuken en laten meedelen van lekkere hapjes, maakt ook dat ze zin krijgen om zelf te ontdekken, te proeven en gerechten te maken. Ze leren over voedsel en wat lekker en gezond eten is. Als je kinderen dan ook nog echt betrekt in het boodschappen doen dan heb je een leven lang profijt van samen koken met je kind!
Want gek genoeg tover je in een mum van tijd een ongezonde zak chips om tot een verantwoord tussendoortje waar kinderen dol op zijn!
Sacha Grootenboer®
Mei 2016