Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Muziek maken, dat klinkt ons als muziek in de oren!

26 Jan 2018
door Anouk Bosch

Uit vele onderzoeken blijkt bovendien ook dat muziek maken heel erg goed is voor de hersenen. Wanneer een muzikant zijn instrument oppakt, ontstaat er bij wijze van spreken vuurwerk in zijn brein. En dit geldt ook al voor mensen die muziek luisteren. Je hersenen worden namelijk op heel verschillende delen actief. Muziek maken is goed voor het luisterend vermogen, je visuele vermogen én voor de motoriek. Dit leuke filmpje legt uit hoe!

Muziek luisteren en vooral ook maken is dus een topactiviteit. Niet alleen leuk, maar ook erg goed voor je. Daarom is het een grote aanrader om muziek in het leven van kinderen te verweven. Dit kan uiteraard op allerlei manieren. Het kan door lekker stoom af te blazen door met het hele gezin te dansen in de woonkamer op jullie favoriete muziek. Of door juist een rustgevend muziekje op te zetten tijdens het spelen en knutselen. Maar zelf muziek maken kun je ook leren. Wist je dat dat al vanaf een hele jonge leeftijd kan?

Ook baby’s houden van geluid. Het kan wel te hard of intens voor ze zijn, maar kleine belletjes of getik vinden ze heerlijk. Met de speciale rammelaars van Voggenreiter – gemaakt voor de oren van baby’s – maak je prachtige ritmes in hele natuurlijke klanken. Vanaf 1 jaar kunnen ze daar zelf mee aan de slag, en daarvoor kun je ze rustig laten wennen aan deze geluiden. Een extra pluspunt is dat deze rammelaars van natuurlijke, niet giftige materialen zijn. Dus onderzoeken met de mond kan geen kwaad!

Zodra kinderen wat ouder worden, kun je met diezelfde rammelaars samen ritmes gaan tikken. En natuurlijk worden dan ook andere instrumenten steeds geschikter. Gave ratels bijvoorbeeld, of bellenkransen. Zo wordt muziek maken een echt feest. Ook trommelen vinden de meeste kinderen te gek: dat geeft een mooie warme drum die stevig het ritme bepaald.

Stukje bij beetje kun je steeds meer dingen proberen. Wat dacht je van ukelele, mondharmonica of triangel? Ook meer ingewikkelde percussie-instrumenten zijn voor iedereen leuk om te proberen. Laat een vrolijk geklepper horen met castagnetten, bijvoorbeeld. Of maak er een extra dansbaar feestje van met het geluid van sambaballen.

Samen muziek maken is één van de fijnste dingen die er is. Muziek is een universele taal die in staat is iedereen te verbinden, en dat is bijzonder mooi en uniek. Of je nu klein of groot bent, met een eenvoudige jamsessie kan iedereen mee doen. Dat is erg gezellig en het geeft een spannend en goed gevoel om met z’n allen op deze manier samen te werken. Zoals gezegd is dit bovendien tegelijkertijd ontzettend goed voor de ontwikkeling. Terwijl je samen lol hebt geef je je brein een ontspannende én inspannende opknapbeurt. Een aanrader voor thuis, maar ook voor op school, bij de opvang of in therapie.

Dus, of je nu al een geoefende muzikant bent of juist totaal nieuw in de inspirerende wereld van muziek en geluid: wees niet verlegen en probeer eens een (simpel) instrument of stel voor om samen muziek te maken. Je hebt gegarandeerd plezier en je geeft jezelf en anderen ongemerkt een fantastische hersenactiviteit! 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter