Hoewel hoogbegaafde kinderen erom bekend staan om dingen snel op te pikken, geloven wij dat ieder kind ertoe in staat is om zijn of haar eigen krachten en talenten te ontwikkelen en benutten, mits ze daar op een fijne manier in aangemoedigd worden. Het zijn dus niet alleen de hoogbegaafde kinderen, maar álle kinderen die de juiste begeleiding en uitdaging nodig hebben. De vraag is natuurlijk: met welk materiaal stimuleer je kinderen nu echt om onderzoekend te leren? We hebben een paar tips verzameld!
Giet de wereld in vormen die voor kinderen aantrekkelijk zijn.
Je zult zien dat ze de kennis opzuigen als een spons. Leer aardrijkskunde door de wereld in elkaar te puzzelen: de grens tussen leren en spelen vervaagd waar je bij staat. Een leuk spelletje om de Nederlandse provincies te leren, maakt het leren van topo ineens tot een feest! Met een wereldbol als zachte bal om mee te spelen en te knuffelen, heb je altijd een aanspreekpunt om met kinderen over andere landen en culturen te praten, en met een tekenatlas hebben kinderen de gelegenheid om de wereld zélf in te vullen.
Combineer het beste van verschillende talenten.
Is je kind geïnteresseerd in rekenen én houdt hij of zij van kleuren? Met een teken en kleurboek over wiskunde leg je de basis om rekenen op een andere manier te verkennen. Voor kinderen die graag nadenken over het oplossen van problemen is het gaaf om hun denkwerk in de praktijk te brengen. Laat ze bouwen met de zelfdragende constructie waar Leonardo da Vinci beroemd mee is geworden! Of laat ze eerst buiten in het bos stokken verzamelen, om zelf met hun gevonden materialen en een beetje hulp van Stick-Lets een interessante vorm of tent in elkaar te zetten.
Geef ze vrijheid om buiten de gebaande paden te denken.
Met een setje verteldobbelstenen geef je iedereen de kans om eens op de praatstoel te zitten en de mooiste, spannendste of stoerste verhalen te vertellen. Lees samen uit de bundel “Kan niet bestaat niet” en filosofeer over wat er allemaal mogelijk is als je je fantasie op de vrije loop laat. Of doe een filosofeerspelletje en denk na over allerlei mooie vraagstukken.
Geef de mogelijkheid om elk facet van de omgeving te verkennen.
In je directe omgeving valt altijd wel van alles te leren en te beleven. Ga op pad met een transparante emmer, een goede schep en een loep en neem de bodem of het water letterlijk onder de loep. Met behulp van herkenningskaarten leer je vanzelf benoemen wat je allemaal tegen komt. Of verzamel verschillende materialen om ze te wegen, omhoog en naar beneden te takelen en te sorteren. Met degelijk kindergereedschap en een beetje volwassen toezicht kan er zelfs met de materialen geknutseld worden!
Er zijn, kortom, talloze manieren om onderzoekend leren in te vullen. Zo is er voor ieder kind wat wils. Met de juiste materialen zal ieder kind vanzelf ontdekken hoe leuk het is om te leren.